Marina
Marina is mijn naam en ik wil graag mijn verhaal met je delen, een verhaal waarin verlies en veerkracht een centrale rol spelen. Mijn reis begon op 17 februari 1969, een koude, grijze maandag in Arnhem. Door omstandig-heden bracht ik mijn eerste levensjaar door in de Paula Stichting in Oosterbeek, een tehuis voor onder andere weeskinderen. Dat vroege verlies, het gemis van mijn biologische ouders, is een blijvend deel van mij geworden.
Op 20 maart 1970 begon een nieuw hoofdstuk in mijn leven, ik werd opgenomen in een warm gezin, bij mijn adoptieouders. Bij hen vond ik een liefdevol thuis. Adoptie bracht me veel, maar het is ook een levenservaring waarin verlies een rol speelt, het afscheid nemen van een oorsprong en de zoektocht naar wie je bent. Het heeft me laten zien hoe verlies in verschillende vormen verweven raakt in je bestaan en hoe het tegelijk ruimte kan bieden voor groei.
Verlies is een rode draad in mijn leven geweest, in allerlei vormen, het verlies van mijn biologische familie, de uitdagingen van adoptie, het einde van mijn huwelijk, het overlijden van dierbaren, waaronder mijn broer en zelfs het verliezen van vriendschappen die ooit belangrijk waren. Elk verlies heeft me geraakt, maar ook iets nieuws laten ontdekken over mezelf en het leven. Deze ervaringen hebben me diepgaand inzicht gegeven in hoe verlies werkt en hoe je kunt opstaan, keer op keer. Het gaat niet om ‘sterk zijn’ of je emoties wegduwen. Het gaat om voelen en stap voor stap een nieuwe balans vinden. Ik ben niet de expert die alles weet, maar ik weet hoe het is om je door verlies heen te manoeuvreren en langzaam weer lichtpuntjes te zien.
Rouw is geen rechtlijnig proces. Het is een unieke, persoonlijke reis en ik weet hoe waardevol het is om in die reis iemand naast je te hebben die luistert, die je begrijpt en die er echt voor je is. Dat is waarom ik verlies- en rouwcoach ben geworden.
Wat ik iedereen graag wil meegeven, is dat je verlies niet hoeft te ‘overwinnen.’ Het mag een onderdeel van je leven zijn, verweven met wie je bent.
Mijn professionele pad begon met verschillende opleidingen, waaronder Holistisch Life Coach en NLP Practitioner & Master. Na het verlies van mijn broer heb ik de opleiding Post-HBO Verlieskunde Verborgen Verlies gevolgd en daarop aansluitend ben ik de opleiding Systemisch Coachen gaan volgen. Door deze verschillende opleidingen, ben ik in staat om mensen professioneel te begeleiden, vanuit vakkennis en levenservaring.
Waarom de naam Amandla Coaching?
Amandla betekent kracht. Het is een woord met diepe historische en symbolische waarde, afkomstig uit de strijd tegen apartheid in Zuid-Afrika. Tijdens protesten en politieke bijeenkomsten werd "Amandla!" geroepen, waarop de menigte antwoordde met "Ngawethu," wat betekent "aan ons" of "voor ons." Deze woorden vertegenwoordigden de gezamenlijke strijd voor vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid.
Mijn liefde voor Zuid-Afrika, met haar rijke cultuur en indrukwekkende geschiedenis, heeft me diep geraakt. Maar ook de kernwaarden waar 'Amandla' voor staat, kracht, vrijheid en verbondenheid, sluiten naadloos aan bij mijn werk als verlies- en rouwcoach.
De naam Amandla herinnert me eraan dat, zelfs in tijden van grote pijn of uitdaging, er kracht in ons schuilt. Het symboliseert de mogelijkheid om opnieuw op te staan, samen verbinding te vinden en het leven stap voor stap weer vorm te geven.